akadalymentes változat

Illat (vak) kert

Országosan egyedülálló a több, mint 3000 négyzetméteren fekvő illatkert.

Elsődleges célja, hogy segítse a látássérültek kompenzációs mechanizmusainak a minél korábbi és minél teljesebb kifejlődését. Ugyanakkor a látóknak jelentős vizuális élményt nyújtson, mely a maradvány látás fejlődésére is jó hatással van.

A külvilág információinak több, mint 80%-a látásunk útján jut el hozzánk. Ennek részleges, vagy méginkább a teljes hiánya nagy információ- és élmény hiányt okoz. Mindezt egyéb érzékszerveik fejlesztésével jól lehet helyettesíteni (kompenzálni), hogy az életük minél teljesebb, színesebb és zökkenőmentesebb legyen.

Ebben segítik őket a különböző illat- és fűszernövények illatai, a tapintásban is eltérő növények észszerű és következetes elhelyezése, a kerten át- és odavezető utak burkolatának minőségi változásai és a kert közepén elhelyezett szökőkút többfázisos akusztikus élménye.

A fűszer- és illat növényekből termékeket készítenek; teák, szappanok, fűszer olajok, fűszer ecetek, illat - zsákok. Így a szaglás, tapintás és hallás fejlesztése után az íz érzést is be tudjuk kapcsolni a széleskörű kompenzációba.

Illat kert

Célja: Az intenzív és sokrétű szaglási, ízérzési, tapintási, akusztikai és vizuális esztétikai ingerek segítségével a megmaradt érzékszervi funkciók stimulálásán keresztül a kompenzációs mechanizmusok kifejlődésének segítése, az élet színesebbé, élvezetesebbé tétele.

Alkalmazott "eszközök":

  • Fűszer- és illatnövények
  • Virágok; illat, látvány és tapintási különbözőségekkel
  • Cserjék; citrus félék és egyéb honi fajták
  • Fák; gyümölcs- és dísz fák
  • Szökőkút különböző hangzást adó kifolyókkal