akadalymentes változat

Bécsi kirándulás a Rákóczi Szövetség támogatásával

Létrehozva: 2014-03-13

A pécsi Bálicsi Integrációs Nevelési - Oktatási Központ 6 diákkal és 2 tanárral 2014. március 12-én indult útnak Bécs felé, hogy a Bécsi Magyar Iskola diákjaival közösen emlékezzenek meg az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharcról.

Bécs felé tartva első úti célunk a szlovák főváros Pozsony volt. Már odafelé menet beszéltem a város nevének eredéről, fekvéséről, éghajlatáról, történetéről, népességéről, a főváros szerepéről, látnivalókról. A sok felsorolt nevezetesség közül kis csapatunk a város felett már messziről kiemelkedő négy saroktornyos várat kereste fel, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a Dunára és a városra. Ebben a városrészben található a szlovák országgyűlés épülete is. Pozsonyt elhagyva a következő állomásunk a Hainburg an der Donau városa volt, mely a Duna  jobb partján fekszik és Ausztria legkeletibb városa. A város felett emelkedik a régi vár romja.

Megérkezvén Bécsbe elfoglaltuk szállásunkat, majd ünneplő ruhát öltve elmentünk az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségébe, mely fenntartója a Bécsi Magyar Iskolának. Szeretettel fogadtak és vendégeltek meg bennünket, beszélgettünk az ott tanuló diákokról, az iskola életéről, programjairól, az ott oktató pedagógusokról és persze a fenntartó szervezetről. 17.30-kor kezdődött a Weghuber Parkban Bessenyei György testőríró szobránál a koszorúzás, ahol több szervezet koszorúval, fejhajtással rótta le kegyeletét a hősök előtt. A koszorúzáson megjelent Szalay-Bobrovniczky Vince Magyarország bécsi nagykövete is. Ezután az emlékünnepély, a megemlékezés a közelben található Palais Trautson (Testőrpalota) épületében folytatódott, amely ma a Igazságügyi Minisztériumnak ad otthont. Az ünnepséget Wurst Erzsébet s Központi Szövetség kultúrfelelőse nyitotta meg. Az ünnepi beszédet az ausztriai állam nevében Univ. Prof. Dr. Kohl Andreas a parlament volt elnöke, míg az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége nevében Dr. Deák Ernő a Központi Szövetség elnöke mondta el. Az ünnepségen közreműködtek a Bécsi Magyar Iskola diákjai verssel, illetve csellóval. A pécsi Bálicsi Integrációs Nevelési – Oktatási Központ diákjai is aktívan részt vettek az ünnepi műsorban, Barkóczi Gyula mondta el Petőfi Sándor: Nemzeti dal, illetve Bogdán Krisztina Petőfi Sándor: Föltámadott a tenger című versét. A műsort a bécsi Liszt Ferenc kórus által előadott katonadalok tették még felemelőbbé. Az ünnepség zárásaként elénekeltük az osztrák és a magyar Himnuszt.
Másnapi programunk Schönbrunnban folytatódott, ahol megnéztük a császári család nyári rezidenciáját, a látogatható 40 szobát, sétáltunk a csodálatos és hatalmas területen fekvő parkban. Ezután a belvárosba vettük az irányt, ahol megcsodálhattuk a Parlament épületét, a Városházát, átsétáltunk Volksgartenen, majd megcsodálhattuk a Hofburgban a Sisi Múzeumot,  A császári lakosztályok és az Udvari Ezüsttár kiállításait. A Kapucinusok Templomában felkerestük a császári kriptákat. Megkerestük a város geometriai középpontjában magasodó Stephansdomot, mely nemcsak Ausztria legszebb gótikus építménye, hanem egyike a világ legelragadóbb gótikus templomainak is. A székesegyházat a helyiek szeretetük jeléül nemes egyszerűséggel Steffinek becézik.
Sajnos Bécsbe tervezett időnk lejárt így fájó szívvel indultunk hazafelé, abban bízva, hogy jövőre újra találkozhatunk kedves bécsi barátainkkal. Mielőtt Magyarországra értünk még megálltunk Eisenstadtban (Kismarton) és megnéztük az Eszterházy kastélyt. Élményekkel tele érkeztünk haza.
Köszönjük a Rákóczi Szövetségnek, hogy támogatásukkal új barátokra, élményekre, látnivalókra tehettünk szert Bécsben.